Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami

Przepis na Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami
składniki: (na 4 porcje)
• 600 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 1 żółta papryka
• 100 g orzechów laskowych
• 1 pęczek melisy
• 2 limonki
• 2 ząbki czosnku
• 4 filety anchois
• 2 g szafranu w pręcikach
• pół łyżeczki curry

sposób wykonania:
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem szafranu i curry. Paprykę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wkładamy do plastikowej torby, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 min. – po tym czasie łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie kroimy paprykę w kostkę, a czosnek siekamy. Paprykę układamy na talerzu na kształt szachownicy, posypujemy posiekanym czosnkiem i anchois, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Orzechy laskowe upalamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 3 min., wyjmujemy i ocieramy ze skórki. Kaszę przesmażamy na oliwie z natką pietruszki, pokruszonymi orzechami i posiekaną melisą. Podajemy z upieczoną papryką.

komentarz dietetyka:
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami to potrawa wegańska, a więc bazująca wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Osobom, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa czy ryby, jej skład może wydawać się nieco skromny. Z punktu widzenia żywieniowego jest jednak zupełnie inaczej. Wykorzystane w tym daniu orzechy laskowe zalicza się do produktów zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Te dobroczynne właściwości orzechów kojarzone są z zawartą w nich witaminą E oraz jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Aby dostarczyć te składniki w ilości wystarczającej do osiągnięcia efektu profilaktycznego, wystarczy ich zjeść w ciągu dnia jedną garść (około 25 g), a więc tyle, ile jest przewidziane w jednej porcji proponowanego dania. Jedna porcja kaszy jęczmiennej z pieczonymi warzywami dostarcza 375 kcal, 10,9 g białka i 17,7 g tłuszczów, 43,9 g węglowodanów, a ponadto 8,5 g błonnika pokarmowego i 73 mg witaminy C (120 proc. średniego dziennego zapotrzebowania).
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki