Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Gotowany halibut ze szparagami

Przepis na Gotowany halibut ze szparagami
składniki: (na 4 porcje)
• 600 g filetu z halibuta
• 250 g zielonych szparagów
• 1 cukinia
• 4 pędy selera naciowego
• 150 g czerwona cebula
• 1 cytryna
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku
• 5 łyżek oliwy z oliwek ekstra virgin
• 2 łyżki upalonych ziaren słonecznika
• 1 łyżka posiekanej mięty
• sól i pieprz biały kruszony

sposób wykonania:
Halibuta kroimy na 4 porcje i delikatnie smarujemy oliwą. Doprawiamy otartą skórką z cytryny, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotujemy na parze przez ok 7-10 min. Szparagi obieramy, cukinię kroimy w małe kawałki wycinając gniazda nasienne, selera naciowego obieramy z włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa gotujemy na parze – szparagi i selera ok. 7-8 min., cukinię 4-5 min. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną mięta, oliwą i sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i marynujemy w soku z cytryny, oliwie i natce pietruszki. Na koniec doprawiamy odrobiną soli. Halibuta podajemy z warzywami i marynowaną cebulą.

komentarz dietetyka:
W przypadku osób z cukrzycą zaleca się spożywanie warzyw o jak najmniejszej ilości skrobi i cukrów, zwłaszcza tych gotowanych. Szparagi, cukinia oraz seler naciowy należą do warzyw o najmniejszej ilości węglowodanów przyswajalnych (ok. 1,8-2,2 g/100 g), dlatego wykorzystanie ich w menu diabetyków jest nie tylko korzystne, ale wręcz pożądane. Pomijając ten fakt, gotowany na parze halibut z warzywami to danie lekkostrawne, odżywcze (dużo białka, dobrej jakości tłuszcze) i bez wątpienia bardzo smaczne. Warto je wypróbować niezależnie od tego, czy borykamy się z problemami zdrowotnymi czy po prostu zależy nam na tym, by odżywiać się zdrowo.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki