Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Makaron razowy z bakłażanem, pieczoną
i rukolą

Przepis na Makaron razowy z bakłażanem, pieczoną<br />i rukolą
składniki: (na 4 porcje)
• 350 g makaronu razowego spaghetti
• 1 bakłażan
• 2 czerwone papryki
• 3 ząbki czosnku
• 60 g sałata rukola
• 50 g startego sera parmezan
• 60 ml oliwy z oliwek sansa
• kiełki rzodkiewki do dekoracji
• sól i pieprz biały

sposób wykonania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Bakłażana kroimy w cienkie paski i przesmażamy delikatnie na oliwie bez koloru z plastrami czosnku. Paprykę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Po wyjęciu obieramy ze skórki i kroimy w paski. Rukolę siekamy. Makaron obtaczamy w ciepłej oliwie z plastrami czosnku, papryki i bakłażana. Na koniec dodajemy ser i posiekaną rukolę. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy bepośrednio po przygotowaniu.

komentarz dietetyka:
Potrawa ta zapowiada się niezwykle apetycznie, zwłaszcza jeśli gustujemy w kuchni włoskiej. Składnikiem decydującym o tym, że będzie ona polecana w profilaktyce wielu chorób jest makaron. Makaron razowy w porównaniu z tym produkowanym z mąki oczyszczonej zawiera parokrotnie większą ilość błonnika pokarmowego, witamin z grupy B (tiaminy, niacyny, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (magnezu, cynku, żelaza). Dzięki sporej ilości warzyw danie to dostarczy nam również potasu oraz witamin, w tym zwłaszcza witaminy C (jedna porcja w pełni zaspokaja średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę).
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki