Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Razowe penne z grillowaną cukinią
i kozim serem

Przepis na Razowe penne z grillowaną cukinią<br />i kozim serem
składniki: (na 4 porcje)
• 300 g makaronu penne
• 150 g koziego sera dojrzewającego
• 1 cukinia
• 80 g suszonych pomidorów
• 70 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
• 1 cytryna
• 1 ząbek czosnku
• 1 gałązka tymianku

sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinie kroimy w plastry i marynujemy w oliwie i tymianku. Smażymy na patelni groszkowej. Następnie kroimy w paski i marynujemy w plastrach czosnku. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki. Makaron przesmażamy na oliwie z cukinią i pomidorami, dodajemy do tego skórkę z cytryny. Na wierzchu układamy kawałki sera koziego.

komentarz dietetyka:
Razowe penne z grillowaną cukinią i kozim serem to potrawa prosta w wykonaniu, efektowna i sycąca. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i stosunkowo niewielkiej ilości cukrów, poziom glukozy po spożyciu tego dania nie będzie ulegał zbyt gwałtownym zmianom. Godnym uwagi dodatkiem do tej potrawy jest ser kozi. Jest on źródłem łatwo przyswajalnych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, działających przeciwcukrzycowo sprzężonych dienów kwasu linolowego oraz wysokiej jakości białka, które jest dobrze tolerowane nawet przez osoby ze skłonnością do alergii na mleko krowie.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki