Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Pasta z oliwek

Przepis na Pasta z oliwek
składniki: (na 4 porcje)
• 50 g czarnych oliwek
• 50 g zielonych oliwek
• 2 filety anchois
• 2 ząbki czosnku
• 1 limonka
• 3 pomidory
• 8 cienkich kromek razowego pieczywa na zakwasie

sposób wykonania:
Przygotowujemy pomidory confit. Sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie marynujemy w czosnku i oliwie oraz suszymy w piekarniku w temperaturze 60 stopni przez ok. 40 min. Oliwki drobno siekamy, dodajemy roztarty ząbek czosnku do posiekanych anchois. Doprawiamy sokiem z limonki i pomidorami confit (można zastąpić suszonymi).

komentarz dietetyka:
Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcz zawarty w oliwkach zapobiega rozwojowi schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej oraz pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Podobnie korzystne działanie wykazuje również zawarty w oliwkach hydroksytyrosol, uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Walory zdrowotne pasty z oliwek podnoszą dobroczynne substancje zawarte w czosnku, pomidorach i soku z limonki. Podanie pasty na pieczywie razowym jest bardzo trafnym pomysłem. Odpowiednio wysokie spożycie błonnika pokarmowy, którego akurat w pieczywie razowym jest sporo, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki