Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Dip z awokado

Przepis na Dip z awokado
składniki: (na 4 porcje)
• 3 dojrzałe awokado
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 limonka
• 2 pomidory
• 1 ostra papryczka chili
• 50 g chudego serka mielonego
• 30 ml oliwy z oliwek
• 600 g rostbefu
• 1 łyżka czarnego kruszonego pieprzu

sposób wykonania:
Rostbef marynujemy w pieprzu i plastrach czosnku. Pieczemy w temperaturze 70 stopni Celsiusa przez ok 1,5 godz. Studzimy i kroimy w cienkie plastry. Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy od razu sok z limonki i oliwę. Pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę i dodajemy do awokado. Następnie mieszamy wszystko z serkiem i doprawiamy kolendrą oraz posiekaną ostrą papryczką i czosnkiem. Podajemy wszystko z pieczonych rostbefem.

komentarz dietetyka:
Dip ten na pewno ucieszy amatorów kuchni meksykańskiej. Ze względu na charakterystyczny dobór składników można uznać go za wersję guacamole. Z założenia sos ten jest dość tłusty, jednak dodatek chudego twarożku oraz miąższu pomidorów znacznie obniża jego wartość energetyczną. Najwięcej kalorii wnosi do tego dipu awokado, jednak kalorie te pochodzą głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którym przypisuje się między innymi funkcje ochronne w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Jedna porcja tego dipu dostarcza około 179 kcal, 4,3 g białka i 15,5 g tłuszczów, z czego 73 proc. stanowią jednonienasy- cone kwasy tłuszczowe. Poza tym jest tu sporo witamin E, C oraz kwasu foliowego. Ten kremowy, lekko kwaskowy, pikantny, gęsty sos świetnie będzie pasował nie tylko do pieczonego mięsa, ale też jako dodatek do tortilli i surowych warzyw (np. cząstek kolorowej papryki).
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki