Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Zapiekane pomidory z tuńczykiem

Przepis na Zapiekane pomidory z tuńczykiem
składniki: (na 4 porcje)
• 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory
• 600 g świeżego czerwonego tuńczyka
• 1 papryczka chili
• 50 g zielonych oliwek
• 50 g czarnych oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki sera oscypek
• 30 g kaparów
• 3 łyżki posiekanej kolendry
• 2 pomidory nieobrane
• 40 g sałaty rukoli
• 3 łyżki czarnego kruszonego pieprzu
• 1 limonka
• 4 łyżki oliwy z oliwek

sposób wykonania:
Tuńczyka panierujemy w pieprzu i opiekamy na patelni z każdej strony po ok. minucie. Oliwki drobno siekamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i kapary. Doprawiamy posiekaną kolendrą oraz pokrojonym w drobną kostkę miąższem ze świeżych pomidorów (ze skórką). Obrane pomidory kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną papryczką chili oraz startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 1 min. Na pomidorach układamy tuńczyka i posypujemy pastą z kolendry i oliwek.

komentarz dietetyka:
Podczas odchudzania największą sztuką jest, aby redukując ilość kalorii w potrawach, zachować jednocześnie ich wysoką wartość odżywczą. Proponowana potrawa wyróżnia się wysoką zawartością białka, jodu i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na tempo metabolizmu, które u osób z nadwagą i otyłością często jest zbyt niskie. Jedna porcja tej potrawy to około 373 kcal, 36,2 g białka, 22,3 g tłuszczu, 4,2 g błonnika pokarmowego, komplet najważniejszych witamin i 73 mg jodu, co stanowi 49 proc. średniego dziennego zapotrzebowania na ten ważny mikroelement. Ze względu na wyjątkową kompozycję składników odżywczych, danie to jest szczególnie polecane również osobom z niedoczynnością tarczycy, miażdżycą naczyń krwionośnych, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki