Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Krem z zielonego grochu z miętą i ogórkiem

Przepis na Krem z zielonego grochu z miętą i ogórkiem
składniki: (na 4 porcje)
• 400 g zielonego groszku mrożonego
• 1 l wywaru jarzynowego
• 50 ml słodkiej śmietanki 12-proc.
• 3 łyżki ziaren sezamu
• 2 łyżki posiekanej mięty
• 2 limonki
• 1 ziemniak
• 1 trawa cytrynowa
• 1 łyżeczka masła
• 1 ogórek
• 3 łyżki upalonych orzechów sosnowych

sposób wykonania:
Groszek i pokrojonego drobno ziemniaka zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, przecieramy przez sito i doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy śmietankę oraz miętę. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy do zupy. Podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem i upalonymi orzechami sosnowymi.

komentarz dietetyka:
Groszek zielony wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością skrobi, składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Przyrządzona z niego zupa krem będzie więc nie tylko smaczna i odżywcza, szczególnie jeśli dodamy do niej bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe prażone nasiona sezamu. Jedna porcja proponowanego kremu z groszku (bez ogórka i orzeszków piniowych) to 174 kcal, 9,4 g białka, 7,3 g tłuszczu, 17,8 g węglowodanów, 8,8 g błonnika pokarmowego, a poza tym spora ilość potasu, magnezu, witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Zupa ta będzie korzystnie wpływała na działanie przewodu pokarmowego (sporo błonnika oraz dodatek mięty, która pobudza wydzielanie soków trawiennych). Warto wprowadzić ją do menu osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię i składniki pokarmowe (np. osoby o wysokiej aktywności fizycznej, rekonwalescenci, kobiety w ciąży i karmiące).
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki