Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Krem z buraków czerwonych z jogurtem
i miętą

Przepis na Krem z buraków czerwonych z jogurtem<br />i miętą
składniki: (na 4 porcje)
• 700 g buraków czerwonych
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki posiekanej mięty
• 80 ml gęstego jogurtu greckiego
• 1 l bulionu warzywnego
• 1 cytryna
• sól i pieprz biały do smaku

sposób wykonania:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godz. Następnie je obieramy i kroimy w małe kawałki. Przesmażamy na miodzie i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Miksujemy na gładką, jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na zupie układamy jogurt i dodajemy posiekaną miętę. Możemy podawać na gorąco z uprażonym na miodzie jabłkiem lub na zimno z ogórkiem pokrojonym w kostkę.

komentarz dietetyka:
Buraki, oprócz licznych walorów odżywczych (żelazo, kwas foliowy) i zdrowotnych (m.in. właściwości wzmacniające, krwiotwórcze, przeciwnowotworowe), działają lekko przeczyszczająco. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać ich zalety, zamiast barszczu klarownego zdecydowanie korzystniejsze jest przyrządzenie zupy kremu. Jedna porcja kremu z buraków to zaledwie 76 kcal, 3,2 g białka, 0,7 g tłuszczu i aż 3,9 g błonnika pokarmowego. Uwzględnione w recepturze dodatki takie jak: jogurt, miód i mięta, decydują o tym, że zupie tej można przypisać niezwykle korzystny wpływ na funkcje układu pokarmowego.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki