Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Rosół z halibuta z kolendrą, pomidorami
i orzechami

Przepis na Rosół z halibuta z kolendrą, pomidorami<br />i orzechami
składniki: (na 4 porcje)
• 1 kg ości z halibuta
• 1 szt. włoszczyzny bez marchewki
• 3 liście laurowe
• 1 trawa cytrynowa
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 2 sparzone i obrane pomidory
• 2 łyżki upalonych orzechów sosnowych
• 2 łyżki posiekanej kolendry

sposób wykonania:
Ości z halibuta układamy na blaszce z pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni na ok. 30–40 min. Następnie przekładamy ości do naczynia, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną włoszczyznę oraz liść laurowy. Gotujemy przez 5 godz. na wolnym ogniu, w miarę potrzeby dolewając. Po tym czasie odcedzamy ości i rosół doprawiamy rozgniecioną trawą cytrynową (koniecznie w całości, nie siekać), oraz plastrami świeżego imbiru. Zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych, kolendrę i orzechy sosnowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

komentarz dietetyka:
Rosół z halibuta to chuda zupa, dostarczająca niewielkiej ilości kalorii. Jej podstawowym atutem jest oryginalność, zarówno pod względem doboru składników, jak i walorów smakowych. Wykorzystany do przyrządzenia wywaru imbir jest znany ze swoich właściwości rozgrzewających, pobudzających metabolizm i przeciwdziałających rozwojowi otyłości.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki