Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Krem z marchewki z imbirem i soczewicą

Przepis na Krem z marchewki z imbirem i soczewicą
składniki: (na 4 porcje)
• 800 g marchewki
• 3 łyżki masła
• 2 szalotki
• 1 łyżka świeżo startego imbiru
• 150 g czerwonej soczewicy
• 1,5 l bulionu warzywnego
• 100 g chudego sera twarogowego
• sól i pieprz do smaku

sposób wykonania:
Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebule siekamy i przesmażamy w na maśle z soczewicą i marchewką. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką, jednolitą masę i dodajemy starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszonym serem twarogowym.

komentarz dietetyka:
Krem z marchewki z soczewicą to prosta w przyrządzeniu, ale jednocześnie niezwykle smaczna zupa. Z racji tego, że dostarcza sporej ilości błonnika (aż 9,5 g w jednej porcji), a jest przy tym lekkostrawna, można ją polecić osobom skarżącym się na częste problemy z trawieniem. Korzystne działanie zupy na układ pokarmowy związane jest również z dodatkiem imbiru, który pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt. Dodatkowymi atutami tego dania są wysoka zawartość beta-karotenu, witamin z grupy B oraz białka. Jedna porcja kremu z marchewki to około 216 kcal, 13 g białka i 7 g tłuszczów.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki