Jak żyć smacznie i zdrowo
bez soli?
kalkulator
Wyrzuć Solniczkę

Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i salsą
z kolendry

Przepis na Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i salsą<br />z kolendry
składniki: (na 4 porcje)
• 600 g filetu z dorsza
• 8 gałązek tymianku
• 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
• 5 łyżek uprażonych pistacji
• 3 ząbki czosnku
• 100 g groszku cukrowego
• 5 świeżych pomidorów ze skórką
• 1 papryczka chili
• 3 łyżki posiekanej kolendry
• 4 łyżki oliwy ekstra virgin
• 1 limonka
• sól i pieprz do smaku

sposób wykonania:
Dorsza marynujemy w oliwie i świeżym tymianku. Układamy na patelni wyłożonej pergaminem z plastrami czosnku. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na ogniu przez ok. 10–15 min. Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z oliwą, pokruszonymi pistacjami, posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z limonki. Doprawiamy odrobiną soli. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę i doprawiamy oliwą i papryczką chili. Dodajemy kolendrę i odrobinę soli. Dorsza podajemy z sałatką z kaszy i salsą z kolendry.

komentarz dietetyka:
Dorsz z sałatką z kaszy gryczanej i pomidorową salsą jest przykładem wzorcowo skomponowanego, urozmaiconego dania. Wyróżnia się ono szczególnie wysoką wartością odżywczą – sporą ilością białka, witamin, magnezu (kasza gryczana) oraz jodu (dorsz). Poza tym potrawa ta dostarcza dość dużo błonnika pokarmowego (około 5,5 g w jednej porcji). Możemy się spodziewać, że po jej spożyciu będziemy długo syci, gdyż uwzględnione tu składniki recepturowe wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowym komponentem, który sprawia, że danie to jest wyjątkowo sycące i pozytywnie oddziaływuje na przemianę materii, jest papryczka chilli.
Jak pozbyć się solniczki? Zniszcz solniczkę, pomożesz chorym dzieciom!
Jak wykorzystać sól nie tylko w kuchni?
Nakręć krótki film o tym, jak pozbyć się solniczki